Tommolansalmi ravintola piknik

Vastuullisuus ja ympäristöasiat ravintolassa

PAKKAUSMATERIAALIN JA KULJETUSTEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN VÄHENTÄMINEN

Merkittävä osa raaka-aineistamme tulee lähiseudun tiloilta ilman välipakkaamista. Näin toimimalla olemme pystyneet vähentämään keittiöön päätyvän pakkausjätteen määrää sekä kuljetuksista aiheutuneita ympäristövaikutuksia.

RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMINEN JA KOMPOSTOINTI

Olemme pystyneet vähentämään keittiömme ruokahävikkiä rakentamalla ruokalistan, jossa hyödynnämme samoja raaka-aineita eri annoksissa. Samoja kotimaisia kasviksia käytetään mm. burger-aterioissamme, mutta myös kasvisruoka-annoksissamme sekä leipien täytteinä.

Liha- ja kalaruokien hävikin olemme pystyneet minimoimaan tilaamalla tuottajilta viikoittain vain sellaisen määrän lihaa ja kalaa, että raaka-aineet tulevat käytetyksi tuoreeltaan, parissa päivässä. Tästä syystä paikallisten tuottajien lihasta ja kalasta tehtyjä aterioita ei ole välttämättä saatavilla joka päivä, vaan ne ovat saatavilla aina vain parin päivän ajan tuotteen ostohetkestä, jotta varmistamme ruokiemme tuoreuden.

Keittiössämme syntyvä orgaaninen jäte kompostoidaan omalla camping-alueellamme, ja käytetään myös hyödyksi meillä.

LISÄÄ KASVISRUOKAA JA SESONGIN HERKKUJA

Ruokalistamme on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Tarjolla on erityisesti kotimaista järvikalaa, lähiseudun tuottajien lihaa, täysjyväviljaa, kotimaisia marjoja sekä avomaalla kasvavia kasviksia.

Ruokalistallemme on lisätty etenkin kasvispainotteisia herkkuja, joiden hiilijalanjälki on liharuokia vähäisempää.

Käytämme kasvisaterioissamme kotimaisia kasviksia, mikäli kyseinen kasvi vaan kasvaa Suomessa ja sitä on tarjolla. Esimerkiksi sitruunat ja bataatit pitää kuitenkin edelleen ostaa ulkomaisina.

Hyödynnämme kasviksissa sesongin kasviksia, joten esimerkiksi kasvislautasemme sisältö sekä leipiemme kasvistäytteet vaihtelevat hiukan kesän mittaan.

KIERRÄTYS JA KERTAKÄYTTÖASTIAT

Olemme vaihtaneet suuren osan ravintolamme tarjoiluastioista kertakäyttöastioiden sijaan kestäviin monikäyttöisiin astioihin.

Takeaway-ateriat pakkaamme edelleen kertakäyttöastioihin, mutta niissäkin painotamme kotimaisia ja ekologisia vaihtoehtoja.

Tarjoilualustoina käytämme mm. itse tehtyjä kotimaisesta puusta valmistettuja alustoja.

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMPI KEITTIÖ

Keittiömme laitteita ja kodinkoneita uusiessa panostamme entistä ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin.

Kesäravintolalla on myös se etu, että vain kesäisin avoinna olevana paikkana emme joudu käyttämään juurikaan sähkölämmitystä, ja energiankulutuksemme on siksi normaalia ympäri vuoden avoinna olevaa ravintolaa pienempi.